Moralistenes forkledning av ord

Da jeg var liten gikk de kristne på skolen ofte rundt og irettesatte meg for å banne. Det var ikke pent å bruke den slags. Selv brukte de søren som et alternativ. Det var greit, for søren var akseptert. Søren heller, søren klype og når de var virkelig sinte og nesten glemte seg, svarte saata … øøren.

Jeg spurte om ikke Gud ble sint da, det var jo bare banning i forkledning, men fikk aldri noen ordentlig forklaring. Så jeg spurte igjen, og siden jeg var som jeg var, spurte jeg ofte til jeg fikk et svar jeg forsto. Da fikk jeg som regel et vanlig banneord til svar i stedet. Spesielt når jeg lurte på om de trodde at Gud var idiot som ikke gjennomskuet dem.

Det er mange år siden jeg har tenkt på det, men det slo meg her om dagen at det er mer utbredt enn noensinne. Ta ordene frekkin`og  freakin’ som ikke er annet enn en omskrivning av ordet fucking. Det var det også da det runget fra svenske lepper til over to hundre millioner seere under årets mgp. Strengt tatt ikke noe nytt under solen, amerikansk tv har praktisert tilsvarende i årevis, men ironien blir ikke mindre av den grunn. I alle fall ikke hvis Gud faktisk fins.

Jeg kan se dem der, stående foran den allmektige med de samme selvgode ansiktene de hadde på skolen, sekundet før de skjønner at de blir dømt til fortapelse. For når alle vet at det er en omskrivning, bruker det som en erstatning for noe de vet, men ikke kan si ordet til og kaller det greit. Da er det ikke bare en besvergelse, men også en løgn.

Mennesker er merkelige … men moralistene er i en klasse for seg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *